Kalahkan Shanghai China? 8 Bangunan Pencakar Langit Tertinggi Di Indonesia

Dipublikasikan tanggal 20 Nov 2017
Ketika zaman semakin maju, pembangunan gedung tertinggi diberbagai belahan dunia seakan semakin menunjukan taringnya untuk mendapat sabetan sebagai negara pemilik gedung tertinggi pencakar langit di dunia. Indonesia juga tidak mau ketinggalan dalam membangun gedung tertingginya, dan berikut adalah :
8 Bangunan tertinggi di indonesia pencakar langit tertinggi di asia
8. Gama Tower, 288 meter
7. Indonesia Satu Tower, 303 meter
6. Thamrin Nine Tower, 333 meter
5. Icon Towers, 350 meter
4. Arthaloka Tower, 360 meter
3. Gedung Peruri 88, 389 meter
2. Meisterstadt, 400 meter Batam
1. The Signature Tower, 638 meter
Subscribe juga Channel Partner Kami:
jawara5 : id-tv.org/ch/UC3QroLcVRmVf1YlRXYCc-ng
5 hal : id-tv.org/ch/UCoiQ6IXHV8Jstf0HR0gk0Pg
Planet Video : id-tv.org/ch/UCIAK
Bright Test : id-tv.org/ch/UCLhg
Calon Populer : id-tv.org/ch/UCdC3
terimakasih

Komentar

  • Tpi bo ong yayayayaya

  • wkwkwk.. iya indonesia 1 tower tapi nama ownersnya itu china senangol... hahahaha

  • Buat pon belom dah heboh2 pebenda lah indon ni

  • Indonesia bangunan tinggi pun tak guna sebap negara indonesia trus miskin....malaysia tetap mantap.indon kuat main kote

  • Blm jg ad ....orang sdh ad...tinggal mrka mengadakn lg...kita baru ikutan menghayal...โ˜ปโ˜ป๐Ÿ˜†

  • ..

  • Maaf sy ckp sikit. Semuanya awk rasa awk bagus..awk rasa hebat Jaguh dunia..tapi bila pegi kesana.. Indah khabar dari rupa.jauh sangat berbeza dari negara orang lain. Sebab tu orang cakap,buat dulu..dah ada depan mata,baru bapak2 semua berbangga..ini belum ada..tentunya belum pasti. "JAGUH ID-tv" je la dulu yea bapak. Maaf sekadar berkongsi pendapat.

  • Kalau betul pun ada menara setinggi 634 meter tapi Merdeka Tower 118 akan siap dibina pada tahun 2024-2025 ianya setinggi 644 meter juga menara lain seperti Tun Razak Exchange yang setinggi 492 meter yang bakal siap tahun hadapan

  • ga perlu tinggi tinggi yg penting aman nyaman indonesia, indonesia punya saung, negara lain ga punya saung tmpt makan plus liat pemandangan,, negara lain mah perang bae,,,mantap indonesia.

  • Bang dimenit 5:43 judul lagunya apa bang? Kalau teman2 tau tolong kasih tau yaa plasee ๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™

  • Tinggi aja angan2 nya

  • Gw bangga kota gw jakarta punya gedung tertingi yang ngalain shanhai tower wow

  • Saya netap di Malaysia udh lama...ternyata gedung2 di kuala Lumpur dan.johor Bharu cukup banyak dan bnyk yg lebih tinggi yg ada di Indonesia.....saya asli Jawa

  • Indon pasti mampu mbina bgunan tinggi..pake bambu kali ya..hahahah tenang indon jgn mrh2 xbaik tau..hehehehe

  • Hahaha indon mau buat bgunan tinggi??..area gempa bumi??..masi tidur ya blm bangun2??..indon masi brmimpi..kahkahkah..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

  • Malaysia masih ada lagi pembangunan menara lagi antaranya -TRX - PNB 118

  • Hahahahahahaah... Indogsial punya duit gk mau buat menara tertinggi... Presidennya pun gk cukup makan.. Apatah lgy rakyatnya yng bego hahahhahaa gkda duit indognya...

  • Amin

  • Klo si rupiahkan skitar engga jlas

  • Klo si rupiahkan skitar engga jlas

  • id-tv.org/tv/video-oJKHvUtbYxk.html

  • Hahahaha indo oo indo.. Iyala..bagi la dia.. indo la paling hebat dalam dunia.. malar dengki malaysia..hairan.

  • Cuman mimpi aja๐Ÿคฃ

  • wahai pencipta video ini , tolong jangan bermimpi untuk membinanya , tolonglah jngn bandingkan negara kamu dngn negara kami malaysia , kamu tidak malu ka ? ya allah ya tuhanku , mana harga diri org indonesia ini ? hmm selalu membandingkan malaysia sama indon , yallah kenapa lah warga indon tidak sedar diri betapa jauhnyaa kedudukan malaysia dr indon kenap kamu selalu memburukan malaysia , saya boleh ckp yg indon layak di tandingkan dengan negara timur leste

  • haih dok lawan negara tinggi2 lak, ๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜žtanda2 kiamat dh dekat... boleh jangan dengki dk?

  • menara berkembar tertinggi di Asia Tenggara tetap Malaysia.Good luck menara baru korang nanti

    • Tul2

    • Bukan setakat Asia tenggara malah klcc masih memegang rekod menara berkembar tertinggi di dunia selama 20 tahun

  • baksond music nya apa bro awal2

  • Jika berlaku gempa bumi. ...waduhhhhhhh ampunnnnnn. ..RANAP menyembah bumi

  • Indonesia mau bangun gedung tinggi mimpi.....bangun jln tol ja di demo udah lh indon jgn mimpi jd negara maju indon maju dlm bidang demo sj

  • Kenapa harus dibandingin sama Malysia bakal ribut lagi tao

  • Indo=Positif Indon=Qontol Indog=.....

  • Why? Kenapa Indon selalu nak bezakan dengan malaysia.banyak lagi negara dalam bumi ni

  • WakakakkakakakakaakkakakakakakakakkakakaKKkakkakaKkaakakkakakaKkakakakkakakaka

  • Nanti cakap lebih2 kang kata aku iri hati dengan indo , tapi memang dengar saja lah boleh percaya tu jangan bab2 youtube indo ni..ada yang patah hati nanti

  • i can found malaysian cringe comments. so nasty!

  • Indinesian kalau ingin seperti ini ngaca

  • tajuknya berkait sama china tp klcc jugak yg muncul dafuq?patutnya letaklah pencakar langit cina oh n btw malaysia tgh bina PNB118 yg tingginya dianggarkan 670+

  • Menara kl lagi tinggi

  • Bodoh kau tu indon main bola dh lh noon ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

  • Dah siap ke?...

  • Iya sih bagus. Tpi kalo lebih bagus'a gedung seprti itu ga cuma di bangun di ibukota aja.

  • Indon bermimpi

  • kalok aku jadi PRESIDEN aku lbih baik Membuat senjata senjata canggih Untuk menyerang negara negara Lain

  • pretttt mane tu tak jadi lah dari dulu

  • Kalau membandingkan gedung indonesia sama malaysia,,,,yang komen yang paling adu mulut baik itu indonesia maupun malaysia

  • Byk yg hold

  • eleh...bila search dekat ID-tv tentang construction signature tower x dk pon..alaa...yg 630+ tu la..batal dh ke pembinaan tuu..wahai Indon..

  • Berlomba2 dlm membangun gedung tinggi sdangkan moral masyaraktnya rusak, pendidikan anak2 mahal dn jauh dr kebiasaan hidup bersih, apa itu bisa disebut negara maju,.. gedung2 tinggi itu bkn milik kita tp milik asingkita gk bsa ngapa2in kok , yg berkuasa mreka, kita cma bisa bangga gedungnya numpang di negara ini pdahal negara manapun jga bsa, apa ini yg disebut hebat?? Atau otak masyarakt sudah trcuci dg hanya melihat penampilan?

  • Pegi mampos la kamu indoneSIAL

  • tinggi mne pon klu muflis buat hapa

  • GREAT INDONESIA... FUCK malaySHiT JANCOKK!!!!!!

  • cepetan bikin nya plees

  • Hhhhhhhh.... Wkwkwkwk.... Hiihihihi... Memalukan diri sendiri coy

  • INILAH TANDA TANDA KIAMAT๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ญ...ORANG ORANG BERLOMBA LOMBA MEMBANGUN GEDUNG PENCAKAR LANGIT

  • Kemajuan sesuatu negara bukan ukur pada gedung2 .. tapi pada thp pendidikan ,, politik bersih dan sihat ... Ekonomi sederna dan stabil

  • Kalau sembang, lembu pon boleh terbang.. sila berpijak pada dunia yg nyata.. lakukan dahulu baru blh bandingkan..ada pahamm??

  • channel yang paling menipu indog tak mampu mengalahkan banggunan klcc yang tertinggi di asia kerana indog anjing rakyat yang bodo dan channel yang fucking bullshit

  • Burj Khalifa 828 meter

  • Why malaysian people hate Indonesia anymore??

    • Why Don't u open your eyes and your mind see what happened Hint// thumbnail

  • Kuat berangan..media pn bodoh, rkyat plak cepat percaya..senang di provok

  • Indonesia tidak butuh dunia tapi dunia yang butuh indonesia. Renungkanlah !!!

  • Bila ye ๐Ÿ˜ menteri malaysia nak stop perkeje indonesia ? Boleh buat video tak ehh

  • indognesial bermimpi lagi..kahkahkah negara byk gempa bumi kang runtuh lak

  • Kami ada TRX....nak siap dah๐Ÿ˜Š Btw indonesia sekalian...jgn asyik banding2kan....takde guna pun

  • Apa ni? Nak acah2 kaya pulak semua.. jadahnya bangunan mcm tu nak ada di Indonesia? Rakyat masih kebuluran, tiada tempat tinggal lagi mahu bangunan mcm tu? Please lah.. that your day dreams. Open your eye. And muhasabah diri

  • Tinggi sampai di bulan pun apa yg rakyat dapat? Yg ada hanya jdi buruh kasar di luar negri di perkosa majikan di dera di tangkap dll.SDM y sangat menyedihkan tidak seindah gedung yg kau banggakan.kesimpulan y jangan pongah.sekali tsunami habis juga itu

  • Abang nati malaysia akan membina, PNB 118 TOWER setinggi [644ml]

  • Cuba check di youtube "TOP 10 richest muslim countries in the world" ...ada x indonesia????hehehe...tapi indonesia punya ekonomi terbesar antara negara islam...rugi kalau org kafir yg ambil manfaat dari keluasan ekonomi...besar ekonomi sebab penduduknya ratusan juta

  • Salah tu ...malaysia punya bangunan yg lebih lagi..iaitu PNB118 setinggi 644m siap 2020 dan tradewind square 700m siap 2021....udah terlepas info ya....hahahaha ...ngak guna punya bangunan tinggi kalau islam nya masih nga kuat pegangannya.....ingat tu saudara semua.....!!!

  • kamu bikin satu dunia ketawa kocak

  • Vietnam has a 81 storey tower . Singapore has 55 storey tower . Malaysia has 118 tower . Thailand has 77 storey tower . But Indonesia ? Just want to build lrt ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ so sad you're left behind ๐Ÿ˜‹

  • 20\ 10\2018 ROAD to 2020 ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ dah siap ke???? Ke masih bermimpi ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ sembang babi pun terbang ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

  • Hahai memang mantap ye orang indonesia ne. Banyak dapat ikan dari malaysia. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

  • Malaysia sedang membina menara lagi tinggi dari klcc, sekarang menara itu hampir siap dan lagi tinggi dari klcc

  • Kebodohan Salah satu tanda kiamat dekat adalah semakin banyak manusia berlomba lomba membangun bangunan yg menembus langit. Kek gini kok di Banggaiin.

    • itu binaan gedung2 di tanah arab kak

  • Ada yg punya cina?

  • Indon memang kuat bermimpi ke..Jangan harap loh Hahha

  • The Signature Tower, pembangunannya sudah dibatalkan bos ! Karena sang pemilik (TW), sudah beri pernyataan resmi ke kami (investor).

  • Ga tau mau kata apa.. just want to say.. ubah pemikiran dan majukan diri sendiri dahulu baru lah bisa majukan bangsa dan negara.

  • Salam dari Malaysia udah siap ke belum .Kalau siap ok kalau belum itu angan angan

  • BEBERAPA TAHUN LAGI JAKARTA MAKIN PARAH..

  • What about PNB118 in Malaysia๐Ÿง...itโ€™s 644 maybe...nahh who cares...weโ€™re just neighbors

  • aduh komen orang indon ni kasar2 yaa !!.. korang patut bersyukur dan berterimakasih kpd kerajaan Malaysia sbb bg rakyat indonesia bekerja di negara kami !! bukan stakat bg kerja.. keselamatan rakyat indon pun krajaan kami jaga... tp bila baca komen video ni rasa korang tak pernah bersyukur... sbb tu korang tak maju lg.. sbb pemikiran menjadi penghalang... papepun.. terbaik video ni.. truskan perjuangan negaramu...

  • Indonesia jgn lh bina mnara tinggi,tkut rupiah x ckup nnti.... ๐Ÿ˜…

  • pnb118 644 meter oii๐Ÿ˜—๐Ÿ˜—

  • d bagun dulu sampay siap baru d masuk kan ke yutub in belum app cumn niat saj sdh d siar kan ke yutub ap kata or luar nnti ketawa kan or luar nnti g malu ap

  • in cuman niat saj

  • Tanda2 akhir zaman, semua negara berlomba-lomba membangun gedung pencakar langit.

  • Petramax gan

  • Kalian gak tau wahai umat muslim ini tanda2 kiamat apa yg kalian banggakan datangnya tanda kiamat ini alloh huallam

  • Emang pada bodoh! Pemerintah ID dan MY pada saling bantu satu sama lain, Rakyatnya pada saling jelek-jelekin satu sama lain.

  • indon belum apa2 sudah mendongak dunia....malahan mau mengclaim bangunan tertinggi konon...biarkan aja kita lihat...sampai dtgnya gempa kuat bikin hancur bangunan itu beserta negara nya sendiri...Ramalan Indonesia akan tenggelam suatu hari nanti...hancurnya indonesia terbelah 2...lahar akan menengelamkan negara kamu suatu hari nanti

  • Memang suka tunjukkan kebodohan untuk satu dunia tengok ehh?? ๐Ÿ˜‚

  • Kenapa orang Indonesia overproud ye? Segala apa yang mereka ada, semua terlebih bangga sangat, seolah2 hanya mereka sahaja ada bangunan tertinggi. Hebat mana sekalipun, Indonesia tiada bangunan ikonik. Sekurangnya, Singapura ada Marina Bay Sands. Kalau tunjuk sahaja MBS, semua tahu, itu Singapura. Kalau sebut sahaja, Petronas Twin Towers, semua tahu itu Malaysia. Di Indonesia kalau sebut ikon, tak ada yang tahu. Apa bangunan ikon Indonesia? Saya bawa rakan universiti saya datang dan melancong di Singapura. Dia sudah melancong ke banyak negara malah overproud bahawa LRT di Jakarta gerabaknya baru. Saat dia sampai di Changi, dia terus cakap, kenapa MRT Singapura lambat ye. Dia sudah test ride LRT Jakarta, laju sangat. Saya beritahu dia, Green Line MRT Singapore dibina 1980an, merupakan line MRT tertua di sini. Kenapa banding dengan LRT Jakarta yang baru. ๐Ÿ˜“ Dia langsung diam. Selepas tu, saat tiba di Singapore Central Business District, dia cakap 'Kenapa ya bangunan di Singapore CBD tak setinggi bangunan di Jakarta Pusat.' Apabila rakan saya tanya begitu, saya jadi bosan mahu keluar dengan dia. Dahulu zaman sama2 study di England, dia ramah mesra dengan saya. Sama2 saling memerlukan, assignment, travel, ke Italy, ke Netherlands, ke USA. Setelah 3 tahun tak jumpa, dia jadi aneh dan terlalu overproud. Jadi saya terpaksa beritahu dia. Jakarta Pusat dan Soekarno Hatta tu jauh. Singapore Changi dan Singapore CBD tu jaraknya cuma 20km. 3/4 Singapura adalah kawasan larangan bina bangunan tinggi kerana jarak yang sangat dekat dengan airport. Bangkok Suvarnabhumi dibina di Samut Prakan, bukan dalam daerah Bangkok. Malah Soekarno Hatta juga dibina jauh berkilometer di luar lingkungan kota Jakarta. Jadi wajarlah Singapura tiara banyak bangunan terlalu tinggi. CBD kami sudah cukup sesak. Lagi kawan saya bilang, Menara CITI Bank Jakarta lebih besar dari menara CITI Bank Singapura. ๐Ÿ˜“ Alhamdulillah lepas seminggu selesa menginap di rumah saya, dia balik. Syukur. Tapi dia kerap kali cakap 'mall di Jakarta besar2. Di Singapura kecil.' Yah, saya sedar kalau Singapura tu besarnya cuma macam pasu bunga, tapi Jakarta tu besarnya macam padang bola. Indonesia itu besarnya macam padang golf. Walaupun video ini cuma bandingkan Malaysia dan Indonesia, terasa juga aku bila baca komen2 di sini. Sebab semuanya overproud. Sekurangnya, satu saya sokong jiran saya Malaysia, mereka membina tanpa membanding. Tak perlu bertanding dan tak perlu overproud. Berpada2lah kalau overproud. Ekonomi Indonesia dan Malaysia tak sekukuh ekonomi Thailand, sebuah negara yang dikatakan inferior dari Indonesia dan Malaysia.

  • Tetap aja Jadi Kacung Cina diNegri sendiri. Tetap jadi Pembantu Malaysia. 1Ringgit = Rp.3000 Bangga..?

  • menara tertinggi malaysia siap 70% dengan ukuran 644M tpi kami tak bangga pn nak bandingkan dengan negara indonesia?? kalau negara loe nak maju jngn bandingkan dengan kami lihat aja mata wang bro siapa lagi tinggi? kalau gak percaya datang malaysia lihat tu siring klcc ada bangunan yg dibangunkan hampir siap 30% lgi..

  • Lagi musim gempa moga GK ambruk aja sebelum jadi ๐Ÿ˜ฆ

  • Insyaallah menara tertinggi di indonesia akan siap dibina pada tahun 3095

  • Percuma gedung tinggi,,, utang negara lebih tinggi dari gedung tertinggi didunia,,,

  • Gak usah main tinggi2an.....